Βλέμματα Αντικριστά


   

  Τα πράγματα με τις ανθρώπινες σχέσεις είναι απλά, πολύ απλά, τόσο που αν δεν προσέξεις μπορείς να χαθείς. Γιατί η απλότητα είναι η αρχή και η κατάληξη, κι ως τέτοια που είναι, λίγο πιο κει παραμονεύει το χάος, όμως δεν μπορείς εύκολα να την σπρώξεις να πέσει γιατί είναι σαν βράχος σταθερή. Η απλότητα είναι στέρεα και μονοσήμαντη, ακριβώς επειδή είναι μονοσήμαντη είναι στέρεα.
 Λένε πως δεν είναι σύνθετη, όμως απλά εννοούν πως δεν είναι μπερδεμένη. Μπορείς να κάνεις μία σύνθεση με απλότητες όλη χάρη κι ομορφιά, ενώ μπορείς να διαφύγεις σε ενός βιβλίου μπέρδεμα για να καταλήξεις σε μία μόνο απλότητα. Αν στύψεις το μπέρδεμα μια σταγόνα απλότητας βγάζεις.

  Θα γίνω όμως πιο σαφής, θέλω να πω πιο απλός.
Πες πως ο άνθρωπος είναι ένας πίνακας με κουμπιά. Κάθε κουμπί κρύβει και μία ευαισθησία - απαραίτητα ακόμα και για τον αναίσθητο, μερικές φορές για τον αναίσθητο ένα κουμπί κρύβει δύο πυκνές ευαισθησίες που κολυμπούν στο αίμα. 
  Έρχεται λοιπόν ένας άνθρωπος και πατάει ένα κουμπί. Το γυρίζεις ανάποδα και διαβάζεις τι γράφει. Γράφει εκτίμηση, γράφεις δίπλα εκτίμηση και κρατάς εκτίμηση.
  Έρχεται δεύτερος άνθρωπος και πατάει άλλο κουμπί. Το γυρίζεις ανάποδα και γράφει ευγένεια. Διαβάζεις ευγένεια, κρατάς ευγένεια, ανταποδίδεις ευγένεια.
  Έρχεται τρίτος άνθρωπος και πατάει άλλο κουμπί. Το γυρίζεις ανάποδα γράφει φιλία. Διαβάζεις φιλία, κρατάς φιλία, ανταποδίδεις φιλία.
  Έρχεται τέταρτος και πατάει άλλο κουμπί. Το γυρίζεις ανάποδα και γράφει έρωτας. Κρατάς έρωτα; (σαν να λέμε κρατάς μυστικό;) κρατάς. Γιατί να μην κρατάς. Ξέρεις γιατί κρατάς; Γιατί όταν σου πατήσουν το κουμπί που από κάτω γράφει έρωτας... το πάτησαν με το κουμπί τους που από κάτω γράφει έρωτας. Με άλλο κουμπί δεν μπορείς να πατήσεις αντίστοιχο κουμπί, και για όλα τα κουμπιά ισχύει ο κανόνας αυτός.

  Τα πράγματα δυσκολεύουν αν βραχυκυκλώσει ο πίνακας. Τότε έρχεται κάποιος και πατάει το κουμπί της καλοσύνης. Το γυρίζεις ανάποδα, το διαβάζεις και γράφει εκμετάλλευση. Κρατάς εκμετάλλευση. Πού καλοσύνη πού εκμετάλλευση; να αμέσως αμέσως ένα χάος.
 Έρχεται δεύτερος και πατάει το κουμπί της αγάπης. Το γυρίζεις ανάποδα, το διαβάζεις και γράφει φόβος. Κρατάς φόβο. Πού αγάπη πού φόβος; να αμέσως αμέσως δεύτερο χάος.
 Έρχεται τρίτος και πατάει το κουμπί της ανιδιοτέλειας. Το γυρίζεις ανάποδα, το διαβάζεις και γράφει ιδιοτέλεια. Κρατάς ιδιοτέλεια. Και το χάος συνεχίζεται...
 Έρχεται κάποιος και πατάει το κουμπί του έρωτα. Το γυρίζεις ανάποδα, το διαβάζεις από μέσα, απ΄την μνήμη, και γράφει εφιάλτης. Κρατάς τον εφιάλτη (σου). Κι εκείνος κρατάει τον έρωτά (του).
  Έρχεται κάποιος και πατάει το κουμπί της αθωότητας. Το γυρίζεις ανάποδα και γράφει συμφορά, κρατάς την συμφορά. Δεν κάνει καλή παρέα αλλά την κρατάς. 
 Έρχεται κάποιος και πατάει το κουμπί της εξυπνάδας. Το γυρίζεις ανάποδα και γράφει βλακεία, κρατάς την βλακεία σου.
 Έρχεται κάποιος και πατάει το κουμπί του περιεχόμενού σου. Το γυρίζεις ανάποδα και διαβάζεις κενό, κρατάς το κενό και πέφτει στο κενό το περιεχόμενο του άλλου.

  Τα πράγματα με τις ανθρώπινες σχέσεις λοιπόν, είναι απλά κι αντικριστά. Τα αισθήματα μόνο έτσι λειτουργούν, μα να τα νιώθεις πρώτα. Αν τα ρίξεις μέσα στου μυαλού τις στροφές την έχασες απ’ τα μάτια σου την ζωή. 


  


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αόρατος Νόμος

Γαλάζια Έρημος

Οι Μπλε Άνθρωποι