Κλεμμένη Παράσταση- Είμαι πολύ αναστατωμένος σήμερα, είπε ο Τ. λ.
- Τι σε τάραξε φίλε μου - εσένα που και για την ψυχραιμία σου φημίζεσαι - θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μου? Ίσως έτσι μπορέσω να πάρω απ’ τους ώμους σου λιγάκι βάρος.
- Τι θα έκανα χωρίς εσένα καλή μου Τ. ζ. Είναι ο κόσμος τόσο παράξενος σήμερα και θαρρώ πως έχω την καρδιά μου αφύλαχτη.
Η Τ.ζ. του έβαλε μισό ποτήρι ουίσκι χωρίς πάγο όπως το συνήθιζε.
- Έλα καλέ μου φίλε, πάρε το φάρμακό σου, του είπε, και μην ξεχνάς πως πρέπει οπωσδήποτε να αντέξεις.
- Αν είχα μερικούς καλούς λόγους θα με ωφελούσαν, μουρμούρισε ο Τ. λ. Όμως προς το παρόν χρειάζεται να αντέχω με την υπόσχεση πως αργότερα θα βρεθούν κι οι λόγοι.
 Η Τ. ζ. του χαμογέλασε αμήχανα και με κάποια ανησυχία.
- Ανησυχώ για σένα που έχουν τη δύναμη να σε αναστατώνουν μικρά κι ασήμαντα πράγματα, του είπε.

- Πέρασα απ’ το κομμωτήριο, είπε εκείνος, όπως ξέρεις είναι δικιά μου επιχείρηση μα δεν εργάζομαι εκεί – και πως θα μπορούσε άλλωστε – είναι μια μπίζνα μου κι απασχολώ τέσσερα κορίτσια. Κάθισα λιγάκι εκεί να αφουγκραστώ, γιατί ξέρεις πως μ’ αρέσει λιγάκι να αφουγκράζομαι τον κόσμο και να μαζεύω πληροφορίες που καμιά φορά τις γράφω. Ήταν λοιπόν εκεί η Κυρία Π. Κι η δεσποινίς Κ. ασχολιόταν με τον καλλωπισμό της. Ξέρεις πως η δεσποινίς Κ. είναι ένα αξιολάτρευτο πλάσμα που είναι δύσκολο να μην την συμπαθείς. Κατάφερε όμως σήμερα κι έκαψε λιγάκι στην άκρη τους τα μαλλιά της κυρίας Π. Μη φανταστείς, μια ακρούλα τους μονάχα, πεντέξι τρίχες όλες κι όλες κι αυτές μισοκάηκαν· το αποτέλεσμα ήταν η κυρία Π. να σηκώσει πραγματική επανάσταση. Έβρισε χυδαία την δεσποινίδα Κ. Τόσο που την ανάγκασε -  την εξώθησε θα έλεγα -  να τραβηχτεί σε μια γωνιά και να μπήξει τα κλάματα· βρήκα εντελώς υπερβολική την αντίδραση της κυρίας Π. Και παράλογη. Έχω άδικο?

- Όχι φίλε μου, δεν έχεις άδικο, όμως συνέχισε την εξιστόρησή σου…

- Αυτό που με τάραξε περισσότερο είναι πως γνωρίζω το παρασκήνιο της ζωής της κυρίας Π. Η ζωή της είναι κυριολεκτικά υπό διάλυση. Έχει τρία παιδιά, ενήλικα όλα, που τη μισούν και την απεχθάνονται. Επίσης τα οικονομικά της είναι σε άθλια κατάσταση και με τόσο σοβαρά προβλήματα… κατάφερε να κάνει την επανάστασή της κατά της δεσποινίδος Κ. για πέντε καμένες τρίχες της, ενώ θα έλεγα, πως η ψυχή της κι η ζωή της είναι ολάκερα ένα ολοκαύτωμα.
- Μήπως δεν ήταν μόνο οι πέντε καμένες τρίχες η αιτία του ξεσηκωμού της? Ρώτησε η Τ. ζ.

-  Ο Τ. λ. φανέρωσε έκπληξη. Πως το γνωρίζεις? Είπε με κάποια ένταση. Ήταν επιπλέον και μια γραμμή με το μολύβι που ξέφυγε της κακομοίρας δεσποινίδας Κ. και της μουντζούρωσε λιγάκι το μάτι, εκεί πάνω ξέσπασε.
- Το φαντάστηκα, είπε η Τ. ζ. Το ζήτημα των τριχών το αποσιώπησε όμως της έπεσε βαρύ να αποσιωπήσει και το «δεύτερο έγκλημα» της δεσποινίδας Κ. Μα εσένα ποιο είναι το πρόβλημα σου και ποια η απορία σου? Και μετά, εσύ γιατί ανακατώνεσαι στον κόσμο των γυναικών, τι σε μέλει και ποια φαγούρα σε τρώει. Είναι κάπως παράξενες, κάπως μυστήριες με τις τρίχες τους, δεν μπορείς να μείνεις σ’ αυτή την εξήγηση?

- Αγαπητή Τ. ζ. είπε εκείνος, δεν μπορώ να χωνέψω απλά το γεγονός, πως ενώ η κυρία Π. έχει τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα στη ζωή της, έδειξε να μην την απασχολεί τίποτ΄ άλλο παρά μόνο οι πέντε καμένες τρίχες. Το βρίσκεις εσύ λογικό αυτό? Δεν θα έλεγες πως μια πιο υγιή αντίδραση θα ήταν να το προσπεράσει και να πει ένα δεν βαριέσαι, ή ένα και τι έγινε, καθώς η έγνοια της, η μέριμνά της κι φροντίδα της θα ήταν στα πάμπολλα προβλήματά της?
- Καλέ μου φίλε τι προσπαθείς να καταλάβεις? Είναι φανερό πως η κυρία Π. δεν αντιμετωπίζει τα προβλήμάτα της. Τα έχει παραγκωνίσει, τα έχει θάψει σε μια γωνιά, τα έχει κρύψει. Υπάρχουν μόνο για σένα, που είσαι ο τρίτος άνθρωπος και παρατηρητής. Όμως σ’ εκείνη μέσα, στον κόσμο της, υπάρχει μόνο μια βαθιά ενόχληση κι ένα καμπανάκι που χτυπά άγρια μα δεν θέλει να το ακούει και προσπαθεί να μην του δίνει σημασία. Είναι επιμελώς τυφλή, σου αρκεί αυτή η εξήγηση?
Αυτή η ενόχληση όλη λοιπόν βγήκε και όρμισε στο κορίτσι. Που δεν σου κρύβω πως μάλλον η κακή της αύρα κι ενέργεια συντέλεσαν να της κάψει τις τρίχες γιατί η δεσποινίς Κ. είναι πολύ προσεχτική στη δουλειά της και δεν έτυχε ποτέ της να δημιουργήσει ατύχημα σε θετικό άνθρωπο. Δεν το βλέπεις πως η κυρία Π. κουβαλάει ένα βέλος στην ύπαρξή της που δείχνει στους άλλους: εδώ! Εδώ παρακαλώ οι ατυχίες κι όλα τα κακά του κόσμου και τα βλαβερά πράγματα!

- Θα ‘θελα να ‘ξερα τι στην ευχή το ήθελε το χτένισμα και το βάψιμο, μη ξεχνάς πως η κυρία Π. είναι πλέον εβδομηντάρα, είπε ο Τ. λ.

Την επόμενη μέρα η κυρία Π. βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της. Είχε αυτοκτονήσει. Ήταν καλοχτενισμένη, περιποιημένη και βαμμένη, φορώντας το τελευταίο της εξαίσιο φόρεμα, το μόνο που απέμεινε απ’ την έφοδο των πιστωτών της. Ένα φόρεμα αρκετά στενό που δεν είχε καταφέρει να κουμπώσει τα δύο τελευταία κουμπιά του. Το φόρεμα που φορούσε στο χορό που γνώρισε τον πεθαμένο σύζυγό της και πρώτο της έρωτα.

 Ο Τ. λ. παρευρεθεί στην κηδεία κι ήταν σιωπηλός, στεναχωρημένος και λυπημένος.
- Από τους πλέον συμπαθείς εν ζωή ανθρώπους γι’ αυτή τη γυναίκα στεναχωρήθηκα και λυπήθηκα διπλά στον θάνατό της. Ομολόγησε στην φίλη του που έστεκε δίπλα του όρθια κι είχε περασμένο το χέρι της στο μπράτσο του.
- Σε γνωρίζω από μικρό, από τότε που πηγαίναμε κλεφτά στα θερινά σινεμά, ποτέ δεν περίμενες να δεις το τέλος, του είπε εκείνη. Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Λίγος

Αόρατος Νόμος

Μια Άδικη Μέρα