13 Φεβρουαρίου 2017

Το Εδώ
 Τόση πληροφόρηση, τόσα ενδιαφέροντα για να ξεφύγεις, τόσα ζητήματα για να χαθείς και τόσο προβλήματα για να επικεντρωθείς. Κι εγώ θυμίζω συχνά στον εαυτό μου μείνε εδώ, στα πέντε δικά σου πράγματα, στον ένα σου σκύλο, στις δύο σου κάμαρες, στους δυόμισι ανθρώπους σου, αλλά μείνε εδώ, στα δύο ενδιαφέροντα κι όσες σειρήνες κι αν σε ξεγελάσουν... κι όσες σκέψεις για λίγο σαν δικές σου ακολουθήσεις... γύρισε πάλι πίσω, ξανά και ξανά, εδώ στα δικά σου θέματα κι από δω θα ανοίξει ένας κύκλος που όλα θα τα περιλάβει και μια λαμπερή ακτίνα θα τον διασχίσει που θα σε πάρει μαζί της.

 Μα μείνε εδώ και μην ανεβαίνεις διαρκώς αναβάτης σε ξένα άλογα, μείνε εδώ και τάισε το δικό σου άλογο, να δυναμώσει, να γίνει υπέροχο, να βγάλει φτερά. Όμως μείνε εδώ, την ενέργειά σου μην τη σπαταλάς, καρφώσου στον τοίχο, κρατήσου από μια δικιά σου σκέψη, ακόνισε το νου σου, μα να είσαι πάντα εδώ, κοντά στον εαυτό σου, παρών σε όσα σου συμβαίνουν, κι απ’ το παρόν ένα άλλο παρόν προβάλει κι ανατέλλει. Κι απ’ το παρόν ένα άλλο παρόν μέσα από σένα πηγάζει και σε βγάζει, κι έτσι από παρόν σε παρόν προχώρα και τις στιγμές σου μην τις προδίδεις.
  
 Όμως μείνε εδώ, γέψου και το δυσάρεστο να περάσει, μην το απαρνηθείς, μην προδίδεις τον εαυτό σου, μην τρέχεις μακριά του να φύγεις. Ζήσε την ανάγκη σου ως να περάσει, ζήσε τον φόβο σου ως να τον καταλάβεις, πόνεσε τον πόνο σου ως να χαθεί, σκέψου τις σκέψεις σου ως να λάμψει η μνήμη σου. Αλλά μείνε εδώ, εκεί έξω έχουν μεγάλη ανάγκη να πιστέψουν στον εαυτό τους και θέλουν να τους πιστέψεις, έχουν μεγάλη ανάγκη να δικαιωθούν και θέλουν να τους δικαιώσεις, θέλουν με πάση θυσία να αποδείξουν στον εαυτό τους πως αξίζουν και σε χρειάζονται γι' αυτό. Χρειάζονται οπωσδήποτε την αποδοχή σου, γιατί τους είναι δύσκολο να αποδεχτούν τον εαυτό τους, κι εσύ μπροστά σε όλα τα επιχειρήματά τους, μείνε απλώς παρών, τότε θα δεις, πως σ' ένα λεπτό, θα υποχρεωθούν μόνοι τους να το αλλάξουν.

 Υπάρχει μεγάλη παραπλάνηση κι αποπλάνηση ενηλίκων, έχουν βιάσει όλες τις παρθένες, έχουν γεμίσει τα κεφάλια τους με χίλια δύο άσχετα πράγματα που δεν τους αφορούν. Μείνε εδώ, γιατί εδώ είναι η πραγματική ζωή και μην ενδίδεις στη θεωρία της.

 Μείνε εδώ, γιατί ο κόσμος είναι από νερό κι η θάλασσά του θόλωσε, καθάρισε το δικό σου ποτάμι, μην ενώνεις το νερό σου με τα βρώμικα νερά του κόσμου. Είναι θολός γι' αυτούς ο κόσμος, είναι θολά τα μάτια τους, μην επιτρέπεις να θολώσουν τον κόσμο σου.

  Μείνε εδώ και γίνε ελαφρύς σαν πούπουλο και πέτα πάνω απ’ τον κόσμο, το βάρος σου να μην σε εξαναγκάζει, γιατί ό,τι λένε εκεί έξω μοίρασμα, εννοούν να μοιράζονται το βάρος τους και ποτέ δεν το χάνουν. Όμως εσύ μείνε εδώ και χάσε το βάρος σου, γίνε ηγέτης του εαυτού σου, μείνε εδώ, γιατί εκεί έξω δεν ξέρουν τι κάνουν, σταυρώνουν όλη μέρα Χριστούς.

  Μείνε εδώ, απαρνήσου τους έρωτές τους, έχουν ξεχάσει να διασκεδάζουν, απαρνήσου τα θλιμμένα γλέντια τους, έχουν σκεπαστεί απ' τ' άκλαυτα δάκρυα τους. Μείνε εδώ και κλάψε τα δικά σου δάκρυα ως με τη δικιά σου χαρά να χαίρεσαι. Μείνε εδώ, γιατί αν σε βρει μια μέρα η ευτυχία σου εδώ θα σε βρει.
  
 Απλώς μείνε εδώ και συνέχισε κάθε μέρα και κάθε στιγμή να μένεις εδώ, μέχρι να είσαι εδώ, κι όταν βρεθείς εδώ θα διαπιστώσεις πως εδώ ερχόσουν, το όνειρό σου ήταν να φτάσεις εδώ, σ’ αυτή την απέραντη στιγμή σου που ανοίγει επειδή μένεις εδώ και την αντέχεις.
  
 Μείνε εδώ, γιατί μακριά απ’ το εδώ μόνο ο πειρασμός υπάρχει. Μην υπακούς στον πειρασμό σου, γύρνα ξανά και ξανά εδώ, κάνε βάση σου το βλέμμα σου κι από εδώ μέσα τα βλέπεις όλα. Γιατί όταν μένεις εδώ, καμιά στεναχώρια δεν διαρκεί για πολύ, καμιά αγωνία δεν ζει και κανένας φόβος. Γιατί όταν μένεις εδώ είσαι πάντα ασφαλείς, επειδή την αγία αυτή στιγμή ποτέ δεν κινδυνεύεις.
  
 Όμως μείνε εδώ μέχρι να περάσουν όλα, μέχρι να περάσεις εσύ, γιατί όταν μένεις εδώ μια μεταμόρφωση σού συμβαίνει, περνάς εσύ και φανερώνεσαι εσύ, κι αυτό είναι ό,τι ποτέ ήλπισες κι ό,τι προσδοκάς, κι αυτό είναι ό,τι στ’ αλήθεια θέλεις και λαχταράς.

  Όμως μείνε εδώ, σταθερός μέσα στη ίδια σου τη διακύμανση της πλάνης και τις αμέτρητες ροπές που σε ακολουθούν, γιατί το πιο ευχάριστο σημείο του χρόνου το εδώ είναι.

  Μείνε εδώ κι άνοιγε σαν βεντάλια μέχρι να τα χωρέσεις όλα. Τότε δεν θα πλήττεις, θα χάσεις τη στεναχώρια σου, θα χάσεις τη μοναξιά σου, θα σε ξεχάσει η θλίψη, αρκεί να μείνεις εδώ και θα περάσουν όλα σαν ξένα. Κι ό,τι μείνει εδώ θα είσαι εσύ, γιατί ό,τι δεν είναι αυτή τη στιγμή εδώ εσύ δεν είσαι.
  
 Όμως μείνε εδώ, γιατί αυτή είναι η αυτογνωσία, η μελέτη η κι γνώση του κόσμου. Μάθε όσα χρειάζονται για να βρεθείς εδώ. Επειδή εδώ είναι όλα κι όλα είναι για να φτάσεις εδώ. Μα σαν βρεθείς εδώ έχεις όλα όσα σου χρειάζονται, γιατί μπορείς να είσαι πλήρης κι ολοκληρωμένος μόνο εδώ.
  
 Μείνε εδώ, γιατί του χρόνου το πονηρό παιγνίδι είναι του ανθρώπου όλο το βάσανο. Μείνε εδώ κι από δω ξεκίνα, μα όπου κι αν πας μη φύγεις μακριά απ’ το εδώ, γιατί κι εκεί που πηγαίνεις πάλι εδώ είναι και σαν βρεθείς εκεί θα το διαπιστώσεις. Γιατί πηγαίνεις εκεί για να βρεθείς εδώ και γι’ άλλο λόγο εκεί δεν πηγαίνεις. Γιατί το εκεί και το εδώ ένα είναι, και γιατί, θέλεις δεν θέλεις είσαι πάντα εδώ, όπου κι αν πας όπου κι αν βρεθείς. Κι αν δεν είναι όλα τώρα καλά κι εντάξει εδώ... ούτε κι εκεί θα είναι.
  
 Μείνε εδώ, όλο το άλλο είναι μόνο μέσα στο μυαλό. Όμως το εδώ έχει μια άλλη χάρη και μια άλλη διάρκεια. Μείνε εδώ, επειδή είτε το θέλουμε είτε όχι εδώ είναι για πάντα κι οι ανθρώπινοι χρόνοι η διαδρομή του χαμού μας και της ζωής μας. Μείνε εδώ κι αναδύσου σαν την υπέροχη Αφροδίτη μέσα απ’ τη θάλασσά σου.

 Μείνε εδώ, γιατί είσαι χαρούμενος και δεν το ξέρεις, γιατί είσαι ήδη ευτυχισμένος και δεν το αντέχεις, γιατί είσαι ήδη εδώ και δεν το μπορείς. Όμως μείνε εδώ κι εδώ θα βρεις όσα θέλεις, επειδή ο παράδεισός σου είναι εδώ, αυτή τη στιγμή και τώρα!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δίψα

Δεν ξέρω καλή μου, δεν ξέρω, αλλάζω βαθιά Περπατώ πλέον πάνω σε τριγμούς σταφυλιών Νέοι κόσμοι μου αποκαλύπτονται διαρ...