Η Απάτη του Έρωτα


 Εντάξει, το ξέρουν πως ο έρωτας είναι απάτη, ποιος άλλωστε τον έζησε.
Το ξέρουν πως είναι απάτη, μια επινόηση του αναστεναγμού, τον εφηύραν μερικές γυναίκες που δεν άντεχαν την ωμότητα.

 Το ξέρουν πως είναι απάτη, αυτό που ένιωθαν για τον άλλον ήταν το σώμα τους.
Το ξέρουν πως είναι απάτη, δεν υπάρχει ο έρωτας, μόνο η αγάπη υπάρχει, και μόνο η αγάπη για την ομορφιά. Όμως επειδή είναι δύσκολη η αγάπη και μπορεί να σκοτώσει, καθώς παίρνει με το χρόνο ο άνθρωπος σώμα, παίρνει και λίγο φάλτσο η αγάπη και βγάζει στον έρωτα. Και μπορεί πάλι ο έρωτας να βγάλει στην αγάπη. Γιατί την ευθεία αγάπη μόνο τα παιδιά τη ζουν, οι μεγάλοι, αν καμιά φορά τη νιώσουν, τη νιώθουν μέσα από δοκιμασίες, να βρεθεί η χαμένη εμπιστοσύνη  κ.λ.π. κ.λ.π. με τα χρόνια και βλέπουμε. Σημείο είναι η αγάπη, χαμένο σημείο.

 Το ξέρουν πως ο έρωτας είναι απάτη και πως έρωτας δεν υπάρχει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται. Και τα παραμύθια ψεύτικα είναι αλλά όχι κι άχρηστα. Το ξέρουν, μόνο η αγάπη στ' αλήθεια υπάρχει, όμως η αγάπη είναι πολύ, για όλους είναι πολύ. Είναι πολύ ν' αγαπούν, πόσο μάλλον έναν άγνωστό τους. Γιατί μόνο δύο μεταξύ τους άγνωστοι ερωτεύονται, αυτοί που γνωρίζονται αληθινά είτε μισούνται είτε αγαπιούνται.

 Το ξέρουν, πως ό,τι λένε έρωτα είναι ένα επιχείρημα που τους φέρνει κοντά, επειδή δεν ζουν κοντά στον εαυτό τους και χρειάζονται χρόνο να πλησιάσουν τον άλλο πάνε απ’ το μονοπάτι του έρωτα. Το ξέρουν, πως κάτι μόνο το βαπτίζεις έρωτα, όμως ο έρωτας ως συναίσθημα δεν υπάρχει. Εκτός κι αν εννοούν την κάβλα τους, πολλά εννοούν με αυτή τη λέξη, και κυρίως εννοούν, απ’ αυτή τη λέξη, πως φοβούνται την αγάπη.

 Όμως ο έρωτας είναι πιο ασφαλείς, είναι… πώς να το πω… πιο ουδέτερος, πιο γενικός. Γιατί ακριβώς αυτό φοβίζει: το αίσθημα το συγκεκριμένο για συγκεκριμένο άνθρωπο. Γι αυτό λένε, τι έχεις; Έλα μωρέ, απαντάει ο άλλος, νά, με βρήκε έρωτας. Α, και σ’ έριξε στο κρεβάτι ε; καλά, περαστικά σου τότε.

 Όμως έρωτας δεν υπάρχει. Υπάρχει μια γυναίκα που τον σκέφτεται. Είναι διαρκώς αλλού, είναι το μυαλό της σ' εκείνον, πάει να κόψει κρεμμύδια και κόβει το δάχτυλό της, γλύφει το αίμα της. Θέλει να γευθεί το αίμα της, αυτό είναι γι' αυτήν ο έρωτας, αυτή τη χρησιμότητα έχει: θέλει η ίδια να πάρει μια γεύση της, θέλει να δει και να καταλάβει πως η ίδια είναι. Αυτό δεν είναι έρωτας, είναι μια απλή αφηρημάδα, ξεχάστηκε, είναι μια αδυναμία να κυριαρχήσει στις σκέψεις της. Αν έκανε λίγες ασκήσεις προσοχής ο έρωτας θα της περνούσε. Αν την άφηνε το σώμα της να της περάσει.
  
 Υπάρχει ένας άντρας που διαρκώς τη σκέφτεται, έχει κυριαρχήσει εκείνη μέσα στην σκέψη του, τη ζηλεύει, θέλει ώρες ώρες να τη φιλήσει, να της κάνει παθιασμένο έρωτα κι άλλοτε να τη σφάξει. Πέφτει στο κρεβάτι να κοιμηθεί και δεν μπορεί να ησυχάσει, τελικά πιάνει το τηλέφωνο και της τηλεφωνεί, και κάπου εκεί κατά το ξημέρωμα το κάνουν δια τηλεφώνου. Τότε ησυχάζει και τον παίρνει ο ύπνος. Στη δουλειά το πρωί τα κάνει όλα λάθος, θέλει να στείλει φαξ και το προσπαθεί με την τοστιέρα, τον ρωτούν τι έχεις; Είμαι ερωτευμένος, απαντάει. Δεν είναι ερωτευμένος, έχει, «απδξφγηδηδχ98δ», αυτό.

«Αν μ’ αφήσει θα»
«Δεν μπορώ χωρίς»

Αυτές οι φράσεις δεν ανήκουν στον έρωτα, είναι απλώς ένα υπαρξιακό ζόρι.
Γιατί έρωτας δεν υπάρχει. Αγαπάς. Κι αν δεν μπορεί ν' αγαπάς, ανεβαίνεις σε μια στέγη και παίζεις βιολί μες στο κεφάλι σου.
 Και πέφτεις, πέφτεις απ’ αυτό που λένε έρωτα για να μπορέσεις ν' αγαπήσεις. Μα απ’ την αγάπη δεν πέφτεις, είσαι και ζεις στην αγάπη επειδή έπεσες, ποιος ξέρει από πόσους έρωτες.
 Απ’ την αγάπη δεν πέφτεις, γιατί δεν έχει αλλού βαθύτερα να πέσεις. Απ’ την αγάπη απευθείας πεθαίνεις.

 Όμως έχει γέλιο και κλάμα ο έρωτας, εκείνο το αχ του, το βαχ του, ο πυρετός του κι η παραζάλη του. Που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ανεμόδαρμα στου ανθρώπου το κενό. Γιατί χωρίς ανθρώπινο κενό έρωτας δεν υπάρχει. Και τώρα ξέρεις που οφείλεται ο έρωτας και που οφείλεται το κενό.

  Αγαπάς. Και μάθε να λες αγαπώ! Κι όταν δεν αγαπάς μάθε να λες δεν αγαπώ! Ανάμεσα σ΄αυτές τις δύο όχθες πόστο μην πιάνεις. Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Λίγος

Αόρατος Νόμος

Μια Άδικη Μέρα