Το Άνοιγμα

 Άνοιγε. Δεν έχει νόημα να παλεύεις, δεν έχει τέλος κι αποτέλεσμα. Άνοιγε. Δέξου δέξου δέξου. Άνοιγε, στο άνοιγμα ενυπάρχει η μεταμόρφωση. Άνοιγε, τίποτα μην αποκρούεις. Δέξου και το παραμικρό της ζωής σου, όπως είναι. Άνοιξε την καρδιά σου απέραντα, λυτρώσου, όχι μόνο η καρδιά χωρά όλες τις αντιξοότητες αλλά και τις μετατρέπει σε χαρά και γέλιο.

 Άνοιγε. Μην κρατάς καμιά αντίσταση. Έτσι, ποτέ τίποτα δεν θα υπάρξει για σένα ενοχλητικό. Άνοιξε την καρδιά σου, αφοσιώσου μόνο σ’ αυτό και θα διαπιστώσεις πως είναι απέραντη. Χωρά όλα τα μεγάλα πράγματα, πως θα μπορούσαν τα μικρά να την πληγώνουν;

 Άνοιγε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, μην κρατήσεις κανέναν φόβο, κινδυνεύεις μόνο απ’ την κλειστή σου καρδιά. Γίνε ένα με την απεραντοσύνη. Γίνε ένα με το φως. Γίνε ένα με την αγάπη. Δεν μπορεί να σε βρει τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που είσαι.

 Άνοιγε. Αν υπάρχει μια δουλειά για σένα είναι αυτή. Στεναχώρια, θλίψη, πλήξη, μαρασμός, δεν επιβιώνουν σε μια ανοιχτή καρδιά. Άνοιγε, αυτή ας είναι η επιβίωσή σου.

 Άνοιγε. Δεν υπάρχει στη ζωή τίποτα ομορφότερο, τίποτα σπουδαιότερο απ’ την ανοιχτή σου καρδιά. Μια ανοιχτή καρδιά δεν έχει πόνο, μια ανοιχτή καρδιά δεν έχει φόβο και μαρασμό, τη φροντίζει η ζωή σαν παιδί της. Άνοιγε, σκέψου την αγάπη, μην αφήσεις τίποτα να σε αποσπάσει απ’ αυτήν και θα βιώσεις το θαύμα.

 Η ζωή διαφορετικά δεν αξίζει. Δεν έχει σκοπό, δεν έχει προορισμό, δεν έχει νόημα και σημασία. Δεν είναι η ζωή αυτό το φτηνό πράγμα που μας έμαθαν. Δεν είναι αυτό το σκάρτο που την ταλανίζει. Δεν είναι αυτό το περιορισμένο κατασκεύασμα. Η ζωή, η ίδια η ζωή δεν έχει βάσανο, δεν έχει αγώνα, ο αγώνας και το βάσανο είναι για ν' ανοίξει η καρδιά.

 Άνοιγε. Μπορεί να διανύσεις μια σκληρή περίοδο, μα όσο η καρδιά σου ανοίγει ο κόσμος γύρω σου θα μεταμορφώνεται. Θα ανοίγεις την καρδιά σου και θα ανοίγει ο θόλος του ουρανού. Θα ανοίγεις την καρδιά σου και θα ζεις μέσα σε μια απέραντη ανοιχτή θάλασσα. Θα ανοίγεις την καρδιά σου και θα ανοίγουν οι άλλοι άνθρωποι, όλα τα ζώα κι όλα τα λουλούδια. Θα ανοίγεις την καρδιά σου και θα γίνεται άνοιξη.

 Θα γνωρίσεις πράγματα στη διαδρομή σου απίστευτα, δοκιμασίες που θα είσαι περήφανος για τον εαυτό σου, θα βρεις τη δύναμη, το κουράγιο. Ποτέ μην εγκαταλείψεις, άνοιγε την καρδιά σου κάθε μέρα στο φως, η καρδιά ανήκει στο φως, μακριά απ’ το φως περίεργα στρεβλά πράγματα στη ζωή συμβαίνουν. Όμως η καρδιά ζητά τη γαλήνη της, θέλει τη χαρά και την ευτυχία της, τρέφεται κι ανασταίνεται στην αγάπη, είναι ολόκληρη ζεστασιά και θαλπωρή. Άνοιγε, εμπιστέψου το αόρατο κι εκείνο δεν θα σε προδώσει ποτέ! Άνοιξε, γιάτρεψε την καρδιά σου και θα γιατρέψεις τον κόσμο.

 Άνοιγε, είσαι μυστήριο, χάσε τη δυσκολία σου. Άνοιγε, βρες την άκρη, άκρη υπάρχει. Άνοιγε, φτάσε στο τέλος και την αρχή σου. Άνοιγε, χαμόγελο ανοίγεις, παρασύρσου απ’ το χαμόγελό σου, μην κρατάς και θα έχεις πάντα άλλα τόσα. Άνοιγε, ο προορισμός του αισθήματος είναι ν' ανοίγει. Άνοιξε την καρδιά σου σε όλη την ανθρωπότητα κι όλη η ανθρωπότητα θα σου ανοιχθεί. Άνοιξε την καρδιά σου στ' αστέρια, κάν’τα δικά σου. Απόχτησε απλώς ευλάβεια. Απόχτησε δέος, βρες τη συγκίνηση. Ζήσε στα χρώματα και το γκρίζο θα χαθεί.

 Απλώς άνοιγε, τίποτ’  άλλο δεν χρειάζεται γι’  αυτό παρά μια μέρα να κλείσεις.  Όμως άνοιγε, με συνείδηση, με επίγνωση, με γνώση. Άνοιξε την ομπρέλα ως το τέλος, δεήσου τη βροχή. Γίνε απέραντος σαν τα μωρά. Λυτρώσου απ’ το χρόνο σου, χάσε ως την τελευταία της σταγόνα την αδικία. Μείνε χωρίς φταίχτη και πάρε πίσω την ευθύνη σου.

 Σε κάθε έρωτα, σε κάθε προδοσία, σε κάθε αντιξοότητα, σε κάθε φόβο, σε κάθε ανάγκη, δες την ευκαιρία ν' ανοίγεις. Σε κάθε πτώση, σε κάθε συντριβή, σε κάθε στραβοπάτημα, δες πως η καρδιά σου το κάνει γιατί λαχταρά ν' ανοίξει. Σε κάθε θάνατο δες την ανάσταση. Απλώς άνοιγε, αυτό είναι το καλό κάθε συμφοράς. Άνοιγε και τίποτα στη ζωή σου δεν πήγε χαμένο. Άνοιγε και θα ευλογήσεις κάθε σου δράμα. Γιατί όλα τα βέλη, όλοι οι φάροι, όλοι οι δρόμοι, όλες οι διέξοδοι, λένε πάντα το ίδιο πράγμα: άνοιγε και δεν γίνεται να χαθείς, δεν κινδυνεύεις από άλλον εκτός από σένα.

 Σ' έναν κλειστό κόσμο εσύ απλώς άνοιγε, κάνε τη διαφορά, αυτή είναι η επανάστασή σου. Άνοιγε και θα περνούν οι σφαίρες μέσα απ’ το στήθος σου χωρίς να σε πληγώνουν. Άνοιγε και θα βρεθείς παντού, γιατί αυτό είναι όλα. Όταν όλα σου ζητούν να κλείσεις ανοίγεις στο βάθος σου. Άνοιξε το παράθυρο, άνοιξε την πόρτα, άνοιξε την κουρτίνα, άνοιξε το κεφάλι σου, ζήσε έξω. Σ' έναν κόσμο που έχει ακόμα πουλιά, που έχει ακόμα κήπους, που έχει ακόμα καθαρές θάλασσες να ταξιδέψεις. Είθε το γέλιο σου να λιώσει όλους του πάγους.

 Άνοιξε και θα βρεθείς με τους ανοιχτούς. Κλείσε και θα ζήσεις με τους κλειστούς. Όμως οι κλειστοί θα ανοίξουν κι οι ανοιχτοί δεν θα κλείσουν ποτέ ξανά. Άνοιγε, αυτό θέλει από εμάς η ζωή: να βρεθούμε ξανά κοντά της! Ό,τι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή μιλά και λέει άνοιγε! Ο θρήνος είναι ο περιορισμός. Άνοιγε, αυτό είναι το μόνο στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Λίγος

Αόρατος Νόμος

Μια Άδικη Μέρα