Μοναξιά από Βελούδο


  
 Φτιάξε μια μοναξιά φιλόξενη, μια μοναξιά φιλική, μα μην υπερβάλεις πως μπορείς να ζήσεις μόνος. Όμως φτιάξε μια μοναξιά να σε χωρά, μια μοναξιά ευρύχωρη σαν αίθουσα κινηματογράφου και κοίταζε από εκεί το έργο.
 Δοκίμασέ την αν αντέχει, θα πρέπει να είναι γερή, να μην ραγίζει κάθε τόσο. Μπορεί σ’ αυτήν να βρεις ακόμα και διασκέδαση, μα μην το παρακάνεις κι αρχίσεις να διασκεδάζεις μόνος. Όμως φτιάξε την σαν κεφάλαιο γιατί δεν έχει αλλού να επιστρέφεις.
 Φτιάξε μια υγιή βάση, ένα ορμητήριο, αν είναι τραγουδιστό δώρο θεού είναι. Απ’ όσα σώματα κι αν περάσεις θα ζήσεις στο σώμα σου, δεν έχεις άλλη έδρα. Αν χρειαστεί ν’ αντέξεις τον εαυτό σου… άντεξέ τον, αυτό τελειώνει. Αν χρειαστεί να τον υπομένεις… υπόμενέ τον, κι αυτό θα περάσει. Η μοναξιά, αν την αντέξεις, αρχίζει και κελαηδάει. Αν κάτι σ’ αυτή πονάει κι αυτό θα περάσει. Πρόσεξε τί πονάει και τί μιλάει στη μοναξιά, αυτό είναι όλο ό,τι υπάρχει.
 Αν η μοναξιά σε διώχνει, κανένας μην ακούς, φύγε. Αν η μοναξιά σε καλεί, κανέναν μην ακούς, επέστρεψε. Η μοναξιά του ανθρώπου είναι κολοσσιαία για να την αντιμετωπίσει με μιας. Δεν μπορείς να δεχθείς με μιας ολόκληρη τη θάλασσα, χρειάζεται να το κάνεις κύμα κύμα. Κάθε φορά χρειάζεται μια μικρή αποκάλυψη, κι αν δεν φύγεις όταν σε διώχνει, κι αν δεν επιστρέψεις όταν σε καλεί, δεν ανακαλύπτεις. Το ζήτημα είναι ν’ ακούς, κι όταν σε διώχνει η μοναξιά, κι όταν σε διώχνει η πληγή σου, πάλι ακούς. Μα πρόσεξε μην κουφαθείς απ’ το ένα αυτί και μάθεις μόνο να φεύγεις, γιατί η ζωή σου θα περάσει χωρίς εσένα. Πρόσεξε, είναι υγιές ν’ αποφεύγεις, να φεύγεις και ν’ απομακρύνεσαι,  όταν είναι η ώρα της αποφυγής, κι είναι επίσης υγιές να βλέπεις και να πλησιάζεις τον εαυτό σου, όταν είναι η ώρα του κοιτάγματος.  Όταν είναι η ώρα να κοιταχθείς και το αποφύγεις… δεν είναι υγιές. Όμως η μοναξιά έχει ρυθμό, θα κάνει τον κύκλο της και θα σε φέρει ξανά απέναντι στον καθρέφτη. Αν νιώσεις να ουρλιάξεις… ούρλιαξε. Είσαι ο τρομερός!

 Ο άνθρωπος κατέληξε στενός - η μοναξιά τον ανοίγει. Κατέληξε να μην χωρά στον εαυτό του και προσπαθεί να χωρέσει στους άλλους. Η καρδιά δυστροπεί σαν άγριο άλογο που προσπαθείς να του φορέσεις χαλινάρι. Με εφαλτήριο μια μη υγιή μοναξιά… εγγυημένα τίποτα στη ζωή δεν πηγαίνει καλά. Είναι πάντα λάθος το κίνητρο κι είναι έτσι. Χωρίς μια υγιή μοναξιά, το μόνο που βασιλεύει είναι η απάτη· η αυταπάτη. Χωρίς μια υγιή μοναξιά δεν υπάρχει επιλογή. Επιλέγει η ανάγκη, ο φόβος και ο πόνος, μα όχι εσύ. Χωρίς μια υγιή μοναξιά το κρασί παίρνει πολύ νερό. Όλες οι ανθρώπινες αποφάσεις, παίρνονται, ενώ μπαίνει στον αντίποδα η μοναξιά. Αν αυτό που σε περιμένει στην άλλη άκρη δεν είναι ευχάριστο, θα φτιάξεις με την πλάνη ευχάριστο το δυσάρεστο που σε περιμένει. Όλο αυτό αν τρέμει η μοναξιά σου.

 Αυτός που σε έφτιαξε, ο δημιουργός σου, δεν είναι κανένας χαζός. Σε προίκισε αφάνταστα, είσαι όλος πλεονεκτήματα κι εργαλεία να δουλέψεις τον εαυτό σου και να τον φέρεις στην αρχή, πριν ακόμα τον κυριέψουν τα φαντάσματα. Η ζωή δεν δίνει απλώς μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσεις τη ζωή σου, αλλά είναι απ’ την αρχή ως το τέλος της μια ευκαιρία. Μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία. Τίποτα δεν φταίει, γιατί δεν γίνεται κάτι να φταίει. Αλλά για να είναι εντάξει, θα πρέπει να είσαι οκ.

 Φτιάξε μια μοναξιά καινούργια. Αφιέρωσε της λιγάκι απ’ το χρόνο σου. Η μοναξιά σου θ’ αρχίσει να παράγει χαρά. Κι όταν η παραγωγή της χαράς σου σε φτάνει απ’ τη μοναξιά σου… δεν υπάρχει φόβος να φοβηθείς, δεν υπάρχει εγκατάλειψη να σ’ εγκαταλείψει, δεν υπάρχει έλλειψη να χάσεις, μπορείς να αρχίσεις εκ θεμελίων να μοιράζεσαι τον αληθινό εαυτό σου. Γιατί ο αληθινός εαυτός σου είναι χαρούμενος, όλο το άλλο είναι για να περάσει.

 Η χαρά είναι το ζητούμενο. Αν η μοναξιά σου παράγει χαρά έφτασες στο ζητούμενο της ζωής κι όλου του κόσμου. Γίνε πηγαίος, είναι η πιο όμορφη μάσκα σου. Και μην τίποτα φοβηθείς, δεν μπορεί ποτέ να σε εγκαταλείψει το δικό σου χαμόγελο. Όταν η μοναξιά σου παράγει χαρά… οι τεράστιες της ζωής καταστροφές, είναι μόνο μια μικρή κι ασήμαντη λεπτομέρεια.
 Τίποτα δεν μπορεί να σε σκοτεινιάσει όταν το φως της χαράς σου σε φτάνει. Όταν η χαρά σου γίνει σώμα. Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Λίγος

Αόρατος Νόμος

Γαλάζια Έρημος