Κρυφτό Κυνηγητό
- Κανείς δεν θέλει να νιώθει άσχημα, κανείς δεν θέλει να νιώθει δυσάρεστα, κανείς δεν θέλει προβλήματα στη ζωή του, θα έλεγες - και θα είχες κάθε δίκιο να το πεις - πως όλα αυτά δεν είναι φυσικά.
- Μήπως τότε είναι μεταφυσικά;
- Όχι, δεν είναι, είναι απλώς πραγματικά!

- Η ανθρώπινη διάθεση έχει την τάση να το διώχνει μακριά το πρόβλημα, το βάσανο, τον πόνο, το κακό και το δυσάρεστο. Δεν το θέλει, η ίδια η διάθεση δεν το θέλει, ή ίδια η ψυχή. Θέλει να είναι ελεύθερη, να πετά, να χαίρεται, να γελά!
- Τι συμβαίνει όμως;
- Θα σου εξηγήσω.

- Ο άνθρωπος φροντίζει, μεριμνά. Η ανθρώπινη και θεϊκή σοφία λένε και τονίζουν να εμπιστευτείς το σύμπαν, τον βαθύ εαυτό σου, τον ανώτερό σου, ή το θεό. Η ανθρώπινη και θεϊκή σοφία, λένε και τονίζουν, να σκέφτεσαι και να δρας μ' έναν ορισμένο τρόπο, ώστε ταυτόχρονα με τη μέριμνα και φροντίδα σου για τη ζωή σου να ολοκληρωθείς.

Όμως ο άνθρωπος τρέχει να προλάβει το κακό, μην τον βρει το κακό, το υποτιθέμενο κακό, το φανταστικό. Ένα κακό που ουσιαστικά το κρύβει μέσα του κι αρνείται να το δει και να το ζήσει, ν' απαλλαγεί απ΄αυτό. Ακόμα πιο ουσιαστικά τρέχει να προλάβει μην τον βρει ο φόβος του. Και τρέχοντας να προλάβει μη τον βρει ο φόβος του τον αφήνει πίσω, δηλαδή βαθιά μέσα του κι ο φόβος του τον κρατά χειροπόδαρα δεμένο.

 Ο άνθρωπος σπρώχνει, σπρώχνει το πρόβλημά του, και με το σπρώξιμο αυτό το κατεβάζει βαθιά, τόσο βαθιά που δεν μπορεί ούτε να το δει ούτε να το βρει. Εκείνο απ΄το παρασκήνιο καθορίζει κι ορίζει όλη τη ζωή του. Τον καθοδηγεί, του μιλάει, τον συμβουλεύει. Φαντάσου να σε συμβουλεύει το πρόβλημά σου οδηγό που έχεις!

 Τώρα, υπέθεσε πως μαζεύεις όλα τα προβλήματα της ζωής σου και τα φτιάχνεις ένα. Ίσως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ίσως πάλι μεγάλο το δεις εσύ κι ένας απ΄έξω το δει συνηθισμένο. Σημασία έχει, πως αυτό το ένα πρόβλημα, θα είναι της ζωής σου το αρνητικό, το σκοτάδι. Εσύ, σ΄αυτή την περίπτωση, θα είσαι το θετικό, δηλαδή το φως της ύπαρξης σου, γιατί κι η απέναντι πλευρά, το σκοτάδι δηλαδή, της ύπαρξής σου κι αυτό θα είναι.

 Αυτά, συμβαίνουν μόνο στη ζώνη της αλήθειας, εκεί, που όπου κι αν έτρεξε και κρύφτηκε αυτό που δεν θέλεις να δεις σου αποκαλύπτεται, εκεί τελειώνει η πλάνη, εκεί που τελειώνει ο κρυμμένος εαυτός. Ο κρυμμένος εαυτός κρατά στα χέρια του το πρόβλημα, τον πόνο, τη δυστυχία, το μαύρο. Εσύ κρατάς στα χέρια σου τη λύση σου, την ελευθερία σου.

 Μέχρι την τελευταία στιγμή κάτι θα έχεις σπρώξει βαθύτατα στο υποσυνείδητο, κάτι θα σου είναι κρυφό, ακόμα ίσως κάτι σου είναι αποκρουστικό, ή δυσάρεστο. Όπως και να 'χει υπάρχει πάντα κάτι που προσπαθείς ν' αποφύγεις. Όμως αυτό, είναι φυσικό στην εξέλιξη και πρόοδό σου. Δηλαδή φυσικό είναι κάτι να σε βασανίζει και να θέλεις να χάσεις αυτό το βάσανο. Αυτό θα σε ωθήσει στη δύναμη!

 Αυτό κάποτε θα σου φανερωθεί - αν και σου φανερώνεται συχνά κι από λίγο - όμως κάποτε θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και θα επιχειρήσει μαζί σου μια τελικά αναμέτρηση. Γιατί εσύ, δεν είσαι μόνο αυτό, είσαι Αυτό κι Εκείνο!

 Ξέρουμε πως ο Χριστός, πριν ξεκινήσει την αποστολή του κατέφυγε στην έρημο και αναμετρήθηκε με το διάβολο - ίσως μπορείς να τον πεις Και διάβολό Του, αν έχεις άλλη άποψη για τους διαβόλους. Πάντως οι διάβολοι, πάσης λογής σατανάδες, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: κάποια στιγμή ζητούν μια τελική αναμέτρηση. Ακόμα κι ο Βούδας αναμετρήθηκε μ' έναν τέτοιο διάβολο. Ίσως είναι μόνο το αρνητικό σου, το σκοτάδι σου, που θα ντύσεις εσύ μ' έναν χαρακτηρισμό, με ορισμούς και ιδιότητες για να σου γίνει κατανοητό, να μην μάχεσαι με τον αέρα.

 Πάντως είτε επιστημονικά είτε θρησκευτικά το δεις, ο διάβολος έχει ορισμένες ιδιότητες. Μια απ΄αυτές είναι ο πειρασμός, άλλη η δύναμη, η δύναμή σου, η δύναμή του, που κατά πάσα πιθανότητα είναι δύο δικές σου αντίθετες δυνάμεις. Και πρέπει εσύ, ο μισός εσύ, να νικήσεις τον άλλον μισό σου εαυτό αλλιώς θα σε νικήσει εκείνος. Κι αν δεν μάχεσαι μαζί του έχεις ήδη νικηθεί!
 Γιατί όπως λέει κι ο ποιητής Ελύτης: ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θά' χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο.  Και πρόσεξε, δεν λέει αύριο αλλά μεθαύριο, τυχαίο τούτο δεν είναι.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλάζια Έρημος

Παιδί του Ουρανού

Ο Αρραβώνας της σιωπής