Σχέσεις Συμβάσεις


 Η ψυχή μας είναι ένα παράξενο πράγμα, πάει και κάνει μόνη της σχέσεις με άλλες ψυχές, αυτές τις σχέσεις τις ονομάζουν συχνά Συμβάσεις. Τις κάνει σε δύσκολους καιρούς, τότε που την καρδιά μας δεν την ακούμε καθαρά, τότε που σ’ εμάς μπορεί να επικρατεί ένα νέφος. Η ψυχή μας, κάτω από εμάς, από τον πόθο της από εμάς πολλές φορές να γλιτώσει, μας ξεφεύγει και δημιουργεί σχέσεις με άλλες ψυχές, με απώτερο σκοπό της αλληλοβοήθειά τους.

 Μπορείς όμως να βοηθηθείς από μια τέτοια σχέση μόνο αν το συνειδητοποιήσεις πως είναι σχέση σύμβαση, τότε μπορείς να αντλήσεις τη μέγιστη βοήθεια απ’ αυτήν, αντλείς δηλαδή το Μάθημα. Ποτέ η ψυχή τυχαία δεν συναντά μια άλλη ψυχή γι’ αυτό το σκοπό, και η άλλη ψυχή χρειάζεται το μάθημα μέσα από την δική μας ψυχή. Όμως το μάθημα θα το πάρει μόνο η ψυχή που συνειδητά και με επίγνωση η σκέψη γνωρίζει το σκοπό αυτής της συμβάσεως.

 Οι σχέσεις αυτές συχνά δεν κυλούν ομαλά, δεν είναι όμορφες και στρωτές, κι ίσως να είναι επίπονες, όμως είναι άκρως διδακτικές. Πολλοί τις θεωρούν απλώς σχέσεις, εντοπίζουν τις αδυναμίες τους - συχνά στο άλλο πρόσωπο - και στήνουν χορό καυγά γύρω απ' αυτές. Κι οι σχέσεις αυτές, μέχρι να καταλάβεις το σκοπό τους και τα πλούτη που κρύβονται κάτω απ’ τις συμπεριφορές, τυραννούν και βασανίζουν τους ανθρώπους, γι’ αυτό ένα ασφαλές δείγμα αν πρόκειται για σχέση σύμβαση, είναι αν σε τυραννά και σε βασανίζει.

 Αν το κάνει είναι σχέση σύμβαση, η αλλιώς καρμική σχέση,  που κάτι προσπαθεί να σου πει. Η ανθρώπινη σχέση που δεν είναι σχέση σύμβαση δεν τυραννά και δεν βασανίζει. Η σχέση σύμβαση, επειδή έχει συγκεκριμένο σκοπό, έχει και συγκεκριμένο χρόνο, συγκεκριμένη διάρκεια, αν επιτελέσει το σκοπό της και αντλήσεις το μάθημα που έχει να σου δώσει... μετά ως αχρείαστη διαλύεται. Και είτε οι δύο άνθρωποι θα τη συνεχίσουν ως φιλική πλέον, είτε θα πάρει ο καθένας το δρόμο του.

 Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση, και η κατάσταση μιλάει κι έχει να πει και να διδάξει, και η κατάσταση όταν πει όσα έχει να πει και τα ακούσεις καθαρά... διαλύεται πρώτα μέσα σου και μετά χάνεται απ’ τη ζωή σου. Η κατάσταση, η κάθε κατάσταση, είναι ένα αίσθημα μέσα μας.  Και αυτά είναι νόμοι, που λαμβάνουν χώρα κάτω από εμάς στο μυστικό βασίλειο της ψυχής και της αισθαντικότητας μας.

 Τη σχέση σύμβαση μπορείς εύκολα να την παρεξηγήσεις και να την θεωρήσεις για πραγματική σχέση, σχέσεις συμβάσεις κάνουν οι ψυχές μας σε όλη τη διαδρομή της ζωής μας, αυτές αποτελούν κάτι σαν σταθμούς και ορόσημα στο χρόνο, είναι κάτι σχέσεις που βοηθούν πάντα να έχουμε την αίσθηση του προχωρώ και της μετακίνησης, είναι κάτι σχέσεις που μπορούμε μέσα απ’ αυτές να μετρούμε τη διαδρομή που κατά βάθος δεν έχει χρόνο, όμως είναι κάτι σχέσεις που μας βοηθούν να λέμε από εδώ ως εκεί, ακριβώς για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε απ’ το χρόνο, επειδή ο χρόνος είναι ο ίδιος ο πόνος μας κι αυτό που μας αιχμαλωτίζει.
 Έτσι η σχέση σύμβαση λέει, από τότε που σε γνώρισα μέχρι τότε που σε χώρισα. Όμως αν γίνει συνείδηση πως μια σχέση είναι σχέση σύμβαση... ποτέ δεν τελειώνει με έχθρα, έστω κι αν μόνο ένα μέλος πάρει τα μαθήματα… τελειώνει με λύση και διάλυση.
 Αν τελειώσει με έχθρα δεν έγινε γνωστό στους κατόχους της πως ήταν σχέση σύμβαση, δεν άντλησαν οι άνθρωποι αυτά που είχε να τους δώσει, την παρεξήγησαν, και η ψυχή τους θα προχωρήσει σε μια άλλη σχέση σύμβαση, με άγνωστό τους σκοπό και άγνωστή τους ελπίδα... μέσα απ’ αυτή να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της ψυχής τους. Γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του θησαυρό να ανακαλύψει κι όχι του άλλου, όμως χρειάζεται τον άλλο για να το κάνει, είναι ο άλλος γι’ αυτόν ο καθρέφτης του.

 Όμως καθώς ο ένας κοιτάζεται στα μάτια του άλλου... μπορεί πολλά τέρατα να ξυπνούν, γιατί τους θησαυρούς τέρατα και δράκοι τους φυλάγουν, κι ενώ θα έπρεπε ο κάθε άνθρωπος τα δικά του τέρατα να νικά, συχνά τα τέρατα εμπλέκονται τα κέρατά τους και πολεμούν μεταξύ τους κι οι θησαυροί μένουν στο βάθος να σαπίζουν.

 Όπως κι αν ζούμε τη ζωή μας, ό,τι κι αν νομίζουμε γι’ αυτήν, όπου κι αν βλέπουμε το περιεχόμενό μας, τις ψυχές μας τις χαρακτηρίζει μια τέτοια νομοτέλεια, που η τελειότητά της στους περισσότερους ανθρώπους μένει κρυφή απ’ τους ίδιους, και πάνω απ’ το ίδιο τους το μεγαλείο, δρουν και ζουν τη ζωή τους, συχνά κουφοί και βουτηγμένοι στην πνευματική άγνοια, ενώ ξέρουν πολλά και περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται να ξέρουν.
 Οι άνθρωποι λέμε είμαστε ατελείς, όμως ατελείς είμαστε μόνο εμείς, οι ψυχές μας είναι τέλειες κάτω απ’ τις ατέλειες μας και τέλεια δρουν, κι είναι τέλεια τα λάθη μας και τέλειες οι λοξές και παράδοξες επιθυμίες μας, γιατί όπως λέει ο ποιητής: λάθος θάλασσα δεν υπάρχει!

 Οι σχέσεις συμβάσεις συχνά παρεξηγούνται για σχέσεις, κι είναι σχέσεις, μιας ψυχής που στο βάθος παλεύει από εμάς τους ίδιους να ελευθερωθεί, απ’ την ίδια τη σκέψη μας. Η ψυχή μας αναγκάζεται να μας ξεφύγει, θέλει να μας μιλήσει, θέλει να φανερώσει στα μάτια μας το φως της, και ξεγλιστρά από το κράτημα της σκέψης μας σαν φωτεινό χέλι φυλακισμένο σε σκοτεινά νερά, και πάει και τα "φτιάχνει" με μια άλλη ψυχή, με σκοπό να κονταροχτυπηθούν, για να μπορέσουν να φτάσουν στην συνείδησή μας, να μπορέσουμε να καταλάβουμε, να ακούσουμε, να αισθανθούμε και να συλλάβουμε, την υπόγεια μάχη και να τη γυρίσουμε σε ειρήνη. Να πιάσουμε τον όλεθρο και να τον γυρίσουμε σε μεταμέλεια, να πιάσουμε την καταστροφή και να την γυρίσουμε σε κτίση.

 Σε βασανίζει, σε τυραννά, δεν είναι ξεκάθαρη, δεν έχει σαφήνεια, έχει σκοτεινά σημεία; Είναι μια σχέση σύμβαση, είναι μια σχέση δάσκαλος και οδηγός.
 Σε βασανίζει, σε τυραννά, δεν είναι ξεκάθαρη, δεν έχει σαφήνεια, έχει σκοτεινά σημεία; Είναι μια κατάσταση δάσκαλος και οδηγός, αν αντλήσεις απ’ τα σπλάχνα της όλη τη γνώση που έχει να σου δώσει… σχέση και κατάσταση σαν καπνός θα διαλυθούν, και σε άλλες καταστάσεις και σχέσεις πιο όμορφες και συνειδητές θα περάσεις, πιο της επιλογής σου, γιατί κατάλαβες κι έμαθες.

 Όμως θα μείνεις σε δύσκολες καταστάσεις και σχέσεις συμβάσεις όσο ακριβώς χρειαστεί για να μάθεις, λεπτό λιγότερο, λεπτό περισσότερο, γιατί η ακρίβεια, εκτός από ζητούμενο, είναι κι ένα γεγονός. Αν δεν βρεθεί η ακρίβεια δεν υπάρχει ακριβώς ζωή, κι όταν η ζωή δεν είναι ακριβώς, κανείς δεν ξέρει παρά πόσο ακριβώς είναι. Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλάζια Έρημος

Παιδί του Ουρανού

Ο Αρραβώνας της σιωπής