η κατάκτηση της ειρήνης

Να χτυπιέσαι με τους ανθρώπους, υπάρχουν πολλά ζωύφια στην κοιλιά των ανθρώπων, και στη δικιά σου και στων άλλων, που πρώτα γυρίζουν και τσιμπούν τους ίδιους και μετά τους άλλους.
Γι’ αυτό να δίνεις μάχες, να ξυπνάς τα τέρατα, να σπάζεις διαρκώς την ηρεμία και τη γαλήνη, για πιο βαθιά γαλήνη, να ταράζεις τα λιμνάζοντα ύδατα για να φτάνουν στην επιφάνεια τα κρυμμένα, που ούτε οι ίδιοι οι φορείς τους δεν μπορούν να τα δουν, κι ενώ δεν τα ξέρουν τους κατέχουν και κινούν τα νήματα της ζωής τους από το μέγα βάθος.
Γι’ αυτό να ταρακουνάς τις συνειδήσεις, γιατί με τον καιρό γίνονται σαν ένα βαζάκι γλυκό, που έχει πάνω γλυκό και κάτω κάτω βάλτο, κι αν είναι σφραγισμένο το καπάκι έχει κάτω κάτω βάλτο και βάλτο.
Γι’ αυτό, οι καλύτερες γνωριμίες, έρχονται μετά από συγκρούσεις κι αναστατώσεις, αφού ξύσεις την επιφάνεια αρκετά βαθιά, κι αφού ξύσεις τη γυαλάδα που πιάνει με τον καιρό η σκουριά, γιατί ο άνθρωπος έχει στρώματα και διαστρωματώσεις, και για να φτάσεις εκεί που η αλήθεια του ζει…θέλει συχνά να τον τραντάζεις.

Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι η γνωριμία νου με νου και σκέψη με σκέψη, αλλά συναίσθημα με συναίσθημα και βάθος με βάθος, και χρειάζεται χρόνος για να περνάς τα δικά σου εμπόδια και των άλλων, για να φτάσεις εκεί που ζυμώνονται οι αληθινές σχέσεις, αν φύγουν από πάνω όλες οι αντιστάσεις, όλα τα δόγματα κι όλες οι ψευτοαξίες και οι νευρώσεις, που εμποδίζουν τα μάτια να συναντηθούν.

Μη φοβηθείς τις συγκρούσεις, είναι απαραίτητες προκειμένου να γνωρίσεις αληθινούς ανθρώπους, γιατί ο αληθινός άνθρωπος μέσα στον άνθρωπο κατέβηκε βαθύτερα απ’ το ίδιο, γιατί κι αυτός χρειάζεται να ζει σ’ έναν κόσμο που τον προσβάλει σαν ιός, γιατί έχει πιάσει πέτσα ο άνθρωπος σαν το γιαούρτι, και κάτω κάτω είναι το μαλακό.

Γι’ αυτό μη φοβάσαι τις συγκρούσεις, κάτι καλό φέρνουν στην επιφάνεια, αν αυτό υπάρχει. Χτύπα τους ανθρώπους με λόγο εύστοχο και συγκεντρωμένο, χτύπα τους να φτάσεις στην καρδιά τους, με το χτύπημα του λόγου ραγίζουν οι άνθρωποι και παίρνουν φως, πολέμησε μαζί τους, ο πόλεμος θα φέρει ειρήνη, αυτή η σύγκρουση θα φέρει και στα δικά σου μάτια μεγάλη ωφελιμότητα, και τον δικό σου κρυμμένο εαυτό θα φέρει στην επιφάνεια, και τα δικά σου μυστικά θα φέρει στο φως.

Γι’ αυτό μη φοβηθείς τη σύγκρουση, υπάρχουν πολλοί τοίχοι να σπάσουν μέσα μας για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε πίσω από αυτούς εμάς, για ν' ανοίξουμε τα στερνά μας καταφύγια.

Η σύγκρουση είναι ο τρόπος για να φτάσει στο φως η αλήθεια και η αλήθεια είναι το ζητούμενο.

Και τα παντρεμένα ζευγάρια, μετά από όλη την πλάνη του γάμου τους, καταλήγουν στη σύγκρουση, γιατί δεν συγκρούστηκαν πριν παντρευτούν, έτσι ώστε να ξέρουν ποιος παντρεύτηκε ποιον. Είναι υγιείς η σύγκρουση και να εκτιμάς λίγο περισσότερο τον άνθρωπο που συγκρούεται μαζί σου, γιατί στο βάθος του θέλει ν’ ανακαλύψει και να φέρει στο φως τον εαυτό του, μα δεν έχει άλλο τρόπο να το κάνει εκτός κι αν φέρει και την δική σου αλήθεια στο φως. Όμως αυτό είναι τίμιο, γιατί μόνο οι σουπιές κρύβονται στη μελάνι τους.

Ο μέγας τρόμος των ανθρώπων, είναι να σταθεί ο ένας ακριβώς απέναντι στον άλλον, κι αφού κοιταχθούν στα μάτια, να πει ο ένας στον άλλον συνειδητά και με επίγνωση αλλά και με ακρίβεια διατύπωσης, το πως ακριβώς ο ένας για τον άλλον αισθάνονται. Και δεν το κάνουν, γιατί αν το κάνουν αυτό θα είναι ελεύθεροι, όμως ποιος είπε πως οι άνθρωποι θέλουν να ελευθερωθούν;

Μη φοβηθείς τη μάχη, γιατί αν δεν περάσεις μέσα απ΄τη μάχη δεν θα φτάσεις ποτέ στην ειρήνη.  

Να είσαι ειρηνικός, με μια φλόγα μάχης στα μάτια σου. Η ειρήνη λιοντάρι είναι.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παιδί του Ουρανού

Ο Αρραβώνας της σιωπής

Η Τέχνη του Αποχωρισμού