ανάγκη – η σκοτεινή χορεύτρια
Βρήκα την ανάγκη βάση σχεδόν κάθε σκέψης, που προκειμένου να καλυφθεί παραποιούσε όλη τη σκέψη. Επειδή η ανάγκη ήταν τόσο βαθιά δεν έφτανες σε αυτήν άμεσα αλλά έκανες κύκλους από πάνω της - σχεδόν μια κάποια δεξιοτεχνία. Είδα την ανάγκη να είναι ζωτική, άμεσα συνυφασμένη με τη ζωή, όμως τρομερά δύσκολο ν’ αναγνωριστεί, την είδα ως σχεδόν το μόνο κίνητρο της ζωής, το πιο σιωπηλό της, να είναι σαν ένα σημείο στο βάθος που απ’ αυτό ξεκινούσε ένα ολόκληρο χταπόδι που έφτανε στη σκέψη. Κι είδα την ανάγκη ως κάτι αχόρταγο που το τρέφουν οι άνθρωποι διαρκώς και δεν χορταίνει.

 Κι από κει ακριβώς, απ’ την ανάγκη, μπορεί να χτίσει κανείς μι' αυτοκρατορία, μα η ανάγκη να παραμείνει ανάγκη και ν' αλλάζει απλώς πρόσωπα. Γιατί την ανθρώπινη ανάγκη, την είδα βυθισμένη στο πιο βαθύ ανθρώπινο σκοτάδι, που μόνο αν πέσει φως στην ανάγκη μπορεί ένας άνθρωπος κατά τί, να ισχυριστεί πως είναι ελεύθερος.

Είδα την ανθρώπινη ανάγκη ως το πιο ύπουλο τρωκτικό της ψυχής, τόσο ύπουλο, που μπορεί να φτάσει στη σκέψη ως χάρη, ή ακόμα ως ευγένεια. Βασικά όμως, ένα ήταν το κρύφιο χαρακτηριστικό της ανάγκης: η υποχώρηση. Η αέναη υποχώρηση, σκοπός την ανάγκης, είδα πως ήταν να σε κατεβάσει, αν ακολουθούσες το μονοπάτι της έπαιρνες τον κατήφορο, έναν κατήφορο δίχως τέλος, γιατί η ανάγκη βρίσκεται σ' εκείνο τον τόπο της ψυχής, που άνθρωπος συναντά το θεό.

Η ανάγκη είχε πάντα την ενδόμυχη διάθεση να σε φέρει σ' επαφή και να σε γνωρίσει με το θεό. Την είδα μέσα στα πιο πυκνά σκοτάδια, εκεί εδρεύει κι ο θεός: στα πιο πυκνά σκοτάδια. Δεν γνώρισα άλλο στοιχείο πιο σκοτεινό και πιο εξουσιαστικό μέσα στον άνθρωπο από την ανάγκη, τίποτ' άλλο δεν ήταν τόσο συνυφασμένο με τον ανθρώπινο φόβο, τίποτ' άλλο δεν εξουσίαζε από τα απώτερα βάθη με τέτοια τρομερή δεξιοτεχνία τον άνθρωπο, τίποτ' άλλο δεν του έβαζε σκέψεις με τέτοιο καλλιτεχνικό τρόπο όπως το έκανε η ανάγκη. 

Μιλούμε για μια σκοτεινή χορεύτρια των βυθών, για μια κόρη με βαθιά ακόρεστα μάτια. Είδα την ανάγκη ως τη βάση κάθε ύπαρξης, πάνω της, μπορούσαν να παίζονται όλα τ’ άθλια χαμογελαστά παιγνίδια και να προφέρονται τα πιο όμορφα λόγια, όμως η ανάγκη, κρατούσε στο τρομερό λεπτεπίλεπτο χεράκι της, τη διαχείριση της σκέψης και του λόγου. Η σκέψη και ο λόγος άρπαζαν συναίσθημα θεατρικά ψηλότερα της ανάγκης, και η πόρνη ανάγκη, από το μέγα βάθος, χειροκροτούσε τους θεατρίνους, γιατί έφερνε σ’ αυτήν το κέρδος του θεάτρου και το έριχνε σε μια μικρή πληκτική κάμαρα. Γιατί η ανάγκη συσσώρευε, και οι αποθήκες ακόμα της ανάγκης ήταν πάνω απ’ την ανάγκη και η ανάγκη ήταν κάτω απ’ τις αποθήκες της.

Η ανάγκη ήταν ο τελευταίος ανθρώπινος στεναγμός, η τελευταία ανθρώπινη στεναχώρια, ο πιο σκοτεινός ανθρώπινος τόπος, ήταν ο ίδιος ο πόνος. Ουδείς ελεύθερος αν απ’ την ανάγκη του δεν ελευθερωθεί. Κι απ’ την ανάγκη δεν σ' ελευθερώνει άνθρωπος, μόνο ο θεός το κάνει.

 Η ανάγκη, έχει συνήθως ένα βασιλικό θρόνο που πάει και κάθεται, το θρόνο της ανθρώπινης μοναξιάς, η μοναξιά είναι η βάση κάθε κίνησης και κάθε κίνηση υποκινείται απ’ την ανάγκη. Με την αλληλουχία αυτή, δεν είναι μερικά στη ζωή μόνο λάθος, είναι ΟΛΑ λάθος.

Μέχρι να σηκώσεις το πέπλο της ανάγκης και να τη δεις με τα μικρά της κοφτερά δόντια, πόσο επιτήδεια κουμαντάρει τα χέρια, τα πόδια, τα σώματα, τις σκέψεις των ανθρώπων και τις συμπεριφορές. Δεν υπάρχει άλλο κράτος στη ζωή εκτός από το κράτος της ανάγκης, το άλλο κράτος, το φανερό, το πολιτικό, είναι κράτος εν κράτη της ανθρώπινης ανάγκης. Γιατί η ανάγκη δεν είναι μόνο η ανάγκη μου και η ανάγκη σου, είναι ανάγκη όλων, κάθε ζωντανού κι είναι μία.  Είναι μία που τη μοιράζονται όλοι κι είναι η πρώτη γλώσσα επικοινωνίας - μάλιστα είναι η πρώτη γλώσσα κάτω απ’ τη γλώσσα, η πρώτη γλώσσα που δεν μιλιέται.

Στο βάθος του ανθρώπου υπάρχει ένας μόνο θρόνος, σε αυτόν κάθεται η Ανάγκη, αν σηκωθεί απ΄ αυτόν η ανάγκη κάθεται ο θεός.

Οι αρχαίοι μας είχαν απολύτως δίκαιο όταν έλεγαν: Ανάγκη και θεοί πείθονται. Όμως δεν είπαν το αντίστροφο, πως και οι θεοί πείθουν την ανάγκη. Γιατί, ή η ανάγκη θα επιβιώσει στο τέλος κάθε μάχης μέσα στον άνθρωπο ή ο θεός.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλάζια Έρημος

Παιδί του Ουρανού

Ο Αρραβώνας της σιωπής