Το Λυκόφως   
 Για να ξημερώσει η ανατολή περνάει απ’ το λυκόφως, και η έξω ανατολή και η μέσα, η εσωτερική του ανθρώπου, όμως οι άνθρωποι δεν ακολουθούν πάντα την τροχιά του ήλιου, χάνονται στο δικό τους ρολόι.
Πολλοί άνθρωποι μένουν στο λυκόφως, εγκλωβίζονται στο λυκόφως, άλλοι πολλοί δεν φτάνουν ποτέ ούτε σε αυτό.  Όμως το λυκόφως είναι παράξενο, είναι μυστηριακό, είναι μαγικό και πλανεύει. Πολλοί άνθρωποι αρκούνται σε λίγη ομιχλώδη ανατολή, αρκούνται στο λυκόφως, το λυκόφως τους πείθει, έχει τον τρόπο να το κάνει. Δεν είναι μεγάλος ο πόνος δεν είναι μικρός ο πόνος σ’  αυτό. Δεν είναι πολύ το σκοτάδι δεν είναι λίγο, δεν είναι μεγάλη η δυστυχία δεν είναι μικρή η δυστυχία, δεν είναι πολύς ο ήλιος δεν είναι λίγος ο ήλιος. Το λυκόφως έχει ποικιλία, όλα τα χρώματα της αυγής και της πίσω νύχτας ακόμα, όμως μόνο τα χρώματα, όχι την αυγή την ίδια, όμως μόνο το προμήνυμα της ανατολής, όχι την ανατολή. Όμως μόνο γεύση ξημερώματος, όχι το ξημέρωμα. Στο λυκόφως δεν ανεβαίνει ποτέ ψηλά ο ήλιος, δεν μεσημεριάζει ποτέ, ποτέ δεν πετούν οι άνθρωποι σε αυτό το τελευταίο χειμωνιάτικό τους ρούχο, ποτέ δεν βγάζουν την τελευταία επένδυση των ματιών τους.
Έχει όμως γλύκες το λυκόφως, έχει να γεύεσαι από δω κι από κει κι όλα τα ενδιάμεσα, έχει κι όλα τα σκοτεινά να μη τα ξεχνάς κι όλα τα φωτεινά να μη τα θυμάσαι.

Το λυκόφως είναι ηδονικό, έχει σεξουαλισμό, έχει απολαύσεις, που αν τείνεις προς τον ήλιο εξασθενούν. Πολλοί άνθρωποι δεν θα ξημερώσουν ποτέ, δεν θα φτάσουν ποτέ στον ήλιο, λίγο θα τον δουν, πολλά για εκείνον θα ξέρουν αλλά μακριά του θα μείνουν να ζήσουν. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για την ανατολή, δεν αντέχουν όλοι την απώλεια που χρειάζεται, δεν αντέχουν όλοι να ξεχάσουν, δεν αντέχουν όλοι τη γύμνια.

 Στο λυκόφως μπορούν να πουν έφτασα ως εδώ, τουλάχιστον τον μύρισα τον ήλιο. Όμως να τον πλησιάσουν, να στερηθούν και το τελευταίο τους φορτίο, το τελευταίο πρόσχημα και φύλλο συκής…
Αυτό είναι γέννηση, χρειάζεται να σ’ έχει επιλέξει ο ήλιος για να τον δεις.

Αλλά και μέχρι το λυκόφως να φτάσεις λίγο δεν είναι, μάταια δεν έζησες. Όμως απ΄το λυκόφως και μετά μόνο οι θεοί προχωρούν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παιδί του Ουρανού

Ο Αρραβώνας της σιωπής

Η Τέχνη του Αποχωρισμού