Άρωμα Φωτός
Ο Χριστός για μένα, μάζεψε πρώτα όλους του ανθούς των λουλουδιών την εποχής του. Μάζεψε άρωμα από Ανατολή, Ελληνισμό αλλά και Ιουδαϊσμό κι έφτιαξε ένα κράμα. Ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος νέος άνθρωπος, ως τότε, ο νέος άνθρωπος, μόνο ξεμύτιζε σε ανθρώπινες κορφές και λόγο, μέσα από το βούρκο του παλιού κόσμου.
Όμως ο Ιησούς συγκέντρωσε πρώτος στο πρόσωπό του πλειάδα αρώματος κι έσπασε τον κώδικα της φύσης με απίστευτη ακρίβεια, έδωσα λόγο στην κίνηση της ουσίας, κανείς δεν προχώρησε τόσο κοντά στην ουσία όσο Εκείνος. Θα μου πεις, ως Έλληνας, πως οι Έλληνες το έκαναν πρώτοι. Ναι, το έκαναν πρώτοι, με τη λογική, τον ορθολογισμό, τη νόηση, όμως κανείς δεν προχώρησε τόσο κοντά στην ουσία - στην ενέργεια - όσο ο Ιησούς. Γιατί κανείς δεν είχε την καρδιά Του.
Είχαν οι Έλληνες το νου, όμως δεν είχαν την προαπαιτούμενη αγάπη. Το πλησίασμα του Ιησού, σε ό,τι ονομάζουμε θεό, φύση, ή ουσία ή όπως αλλιώς... υπήρξε και παραμένει μοναδικό. Είναι ο Υιός του θεού. Άνθρωπος στο βάθος, αλλά σε τί βάθος.
Σε αυτό το παιδί, με την περίσσια χάρη, την συμπαντική διάνοια και την αστείρευτη πίστη... σκύβουν όλοι οι φιλόσοφοι και οι διανοούμενοι του κόσμου, όλες οι διδασκαλίες και οι φιλοσοφίες από τότε... είναι απλώς συμφωνίες ή αντιρρήσεις στην διδασκαλία του Ιησού. Είναι τόσο τέλειος ο λόγος Του... που δεν μπορεί η ανθρωπότητα παρά διαρκώς να τον σκυλεύει και να δημιουργεί διάφορα μυθεύματα. Απλώς δεν έχει άλλη επιλογή, η άλλη επιλογή είναι να Τον δεχθεί. Κανείς ποτέ δεν υπήρξε ψηλότερα απ’ τον Ιησού μετά τον Ιησού, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να ανέβει ο νους στο ύψος του κι ο Ιησούς δεν μίλησε απ’ τον νου. Ο νους λοιπόν είναι κάτω Του και δεν έχει άλλη επιλογή παρά αυτή της συκοφάντησης. Μάλιστα, ο λόγος Του δεν γίνεται αντιληπτός απ’ τον νου, δεν υπάρχει περίπτωση.
Για μένα ο Ιησούς είναι παιδί της ανθρώπινης εξέλιξης, υπήρξε και είναι, γέννημα θρέμμα όχι γυναίκας, αλλά ευχής. Συλλογικής ευχής της ανθρωπότητας. Μόνο που οι ευχές δεν παραπλανόνται, φτάνουν σε εμάς για τις αληθινές ανάγκες της ψυχής μας. Έτσι η εποχή του γέννησε Εκείνον, για να μιλήσει και να πει τι φταίει, όχι για να πει αλλά για να δείξει τι φταίει, γιατί ο Ιησούς δεν μιλά, δείχνει. Για τους ανθρώπους βέβαια της εποχής του έφταιγαν οι Ρωμαίοι, Εκείνος τους έδειξε τον αληθινό φταίχτη, της σκλαβιάς και της δυναστείας, όμως εκείνοι, τελικά επέλεξαν να κρατήσουν τους Ρωμαίους.

Ενδιαφέρον στην ιστορία του χριστιανισμού παρουσιάζει η μορφή του Αποστόλου Παύλου. Ο Χριστός, ως διδάσκαλος, δεν εξηγεί τη διδασκαλία του, δεν μπαίνει καν σε διάλογο. Όμως ο Απόστολος Παύλος, είναι μια μορφή που δεν πείστηκε για τον Ιησού απ’ τα θαύματά Του, ούτε καν απ’ τη λάμψη που είδε δεν πείστηκε κι απ’ τη φωνή που άκουσε. Ο Παύλος σκέφτηκε πολύ πάνω στο ζήτημα και πείστηκε μεθοδικά κι έφτασε απ’ τον συλλογισμό στην καρδιά του Χριστού. Είναι τέτοιος ο νους του, που δεν θα μπορούσε να δεχθεί το οτιδήποτε αν δεν το περνούσε πρώτα από χίλια κόσκινα. Ο Ιησούς δεν εξηγεί την διδασκαλία του, ο Παύλος όμως την εξηγεί, γιατί την εξήγησε στον εαυτό του πρώτα. Ο Χριστός εξήγησε τον θεό κι ο Παύλος εξήγησε τον Χριστό.

Ο Χριστός υπήρξε ο πρώτος νέος άνθρωπος της νέας ανθρωπότητας, ο Παύλος το έπιασε το νόημα. Αυτό που ουσιαστικά έφερε ο Χριστός, ήταν η στάση του νου στην Αγάπη και η στάση του νου στην Ευγνωμοσύνη. Αυτές οι δύο στάσεις του νου στις δύο πιο λαμπερές ενέργειες στην ψυχή του ανθρώπου έβγαλαν την ανθρωπότητα απ’ το σκοτάδι - όσο την έβγαλαν. Αυτές οι δύο στάσεις του νου σε αυτές τις δύο ενέργειες, βγάζουν και τον έναν άνθρωπο απ’ το σκοτάδι. Τίποτα πιο καθαρό και δεν γυαλίζει περισσότερο μέσα στον άνθρωπο απ’ την ευγνωμοσύνη. Όσο για την αγάπη, είναι κάτι, που αν το φτάσει κανείς σε όλη του την πληρότητα κι ολότητα…  η δύναμη της περιγραφής περιορίζεται τραγικά.

Δεν ξέρουμε τη ζωή στην αγάπη. Ίσως αγαπήσουμε, ίσως αγαπούμε, τα παιδιά μας, του φίλους μας κ.λ.π. Όμως τη ζωή στην αγάπη δεν την ξέρουμε. Και οι βαθύτεροι από εμάς μπορούν ίσως να την υποψιαστούν ή να την φανταστούν. Όμως αυτό, απέχει έτη φωτός απ’ το να ζει η αγάπη στη θέση σου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παιδί του Ουρανού

Ο Αρραβώνας της σιωπής

Η Τέχνη του Αποχωρισμού