Εκπόρευση

{ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ}

Έχω φτάσει στο ανεύρυσμα, είμαι στην εκπόρευση, από την πηγή διαφέγγουν χρυσές αχτίδες. Σε λίγο καιρό θα περάσω σε μια νέα αίσθηση ζωής, δεν θα λέω ζω, θα λέω εκπορεύομαι.

Εκπορεύομαι. Τι να πω γι' αυτό; Τι σε αυτό είναι σωστό και τι είναι λάθος; Πώς να ξεχωρίσω και να αναγνωρίσω το σωστό από το λάθος;
Απλώς εκπορεύομαι, τουλάχιστον ας είναι ζεστά. Στη θέση μου ελλοχεύει μόνο ένα σφάλμα: να πέσω δίπλα. Αυτό, λίγο πολύ, θα σήμαινε φασισμό. Αυτό, λίγο πολύ, θα σήμαινε να ανοίξω μια δικιά μου διπλανή γούρνα από την πηγή που εκπορεύομαι. Μόνο η σκέψη μου θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Να ανοίξει δηλαδή στο διάστημα μια δικιά της γούρνα και να την πει πηγή, κι από πάνω να έχει την αξίωση να εκπορεύεται απ’ αυτήν καθαρή, ατόφια, γνήσια και άδολη ζωή. Ε, είναι αδύνατον αυτό κι ολέθριο σφάλμα, είμαι ακόμα αρκετά έξυπνος κι είμαι στα συγκαλά μου, για να ανοίγω γούρνες με την σκέψη μου στο διάστημα και να τις λέω πηγές. Ελλοχεύει ένας κίνδυνος σε αυτό και εγώ τον ξέρω καλά, αν πέσω έξω, λιγάκι μόνο να πέσω έξω από τη μία και μοναδική πηγή της ζωής… θα εκπορεύομαι ως μίσος. Δεν είναι να γελάς με αυτά τα πράγματα. Αν λίγο μόνο πέσω έξω από την μία μοναδική πηγή της ζωής – έστω με το δόλωμα μιας πολιτικής σκέψης – θα εκπορεύομαι σε όλη τη ζωή μου ως μίσος και βία.

Ολέθριο. Πρώτα για μένα μετά για όλους. Χρειάζεται να είμαι ακριβείς στο στόχο μου, να πέσω κέντρο. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τεράστιος, η απόκλιση καταστροφική, πρώτα για μένα μετά για τη ζωή.
Μπορώ να εκπορεύομαι μόνο ως αγάπη, κι αυτό φανερώνει στο νου σημαία. Κι αυτό φανερώνει στον νου ιδέα κι ιδεολογία, ίσως κι όλον το θρήνο και τον αγώνα που με περιμένει παρακάτω στη ζωή μου. Όμως δεν έχω άλλο τρόπο να είμαι με τη ζωή σύμφωνος παρά να εκπορεύομαι ως αγάπη. Αλλιώς, μάταιος ο αγώνας μου, άδικες οι συμφορές μου, αλλιώς, ξεκίνησα να βγω από την κόλαση μα με κράτησε ο διάβολος στα χέρια του. Αλλιώς, έζησα τόσο στην κόλαση που άλλη ζωή τώρα δεν ξέρω, παρά να γίνω, ένας υπασπιστής του διαβόλου. Φτού! Καμία σχέση δεν έχω εγώ με αυτόν τον κύριο και τους υπασπιστές του.

Α, ο διάβολος, πόσο πάλεψα μαζί του κανείς δεν ξέρει. Θα μπορούσα να σας τον κάνω φανερό τόσο που τον γνώρισα, όμως θα ήταν μάταιο, έχετε τον δικό σας, στον κάθε έναν από εσάς έχει την δικιά του συμπεριφορά και μαεστρία. Θα τον βρείτε απλώς στην αδυναμία σας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παιδί του Ουρανού

Ο Αρραβώνας της σιωπής

Η Τέχνη του Αποχωρισμού